Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

srcbelgesi.com

Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar? Araçlar, çeşitli sebeplere bağlı olarak trafikten çekilebiliyor. Bu araçları yeniden trafiğe çıkarmak isteyen kişilerin ise yerine getirmesi gereken bazı unsurlar vardır. Gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi ile araçları trafiğe çıkarmak mümkün oluyor. Araçlar kullanılamayacak durumda olduğunda ve bütün borçları ödendiği takdirde bunu beyan etmek amacıyla çekme belgesi verilir. Bu sayede de araçlar için borç, vergi gibi masraflar çıkmaz. Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar bu konuda ilgili işlemler yönetmelik tarafından belirlenmiştir.

Bu araçların yeniden trafiğe çıkmasını isteyen kişilerin belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Böylece aracı yeniden trafiğe çıkararak kullanmak mümkün oluyor. Yani anlaşılacağı üzere araçlar çekme belgeli dahi olsa çeşitli işlemlerin yapılması neticesinde trafiğe çıkmaya uygun hale gelebiliyor. Ancak belirtmek gerekir ki bu işlemler için bazı ücretler ödenmesi gerekiyor. Çünkü hem işlem masrafları hem de aracı trafiğe çıkmaya uygun hale getirmek için çeşitli maliyetler söz konusudur. Resmi prosedürlere uyulması ve uygun olması halinde araçların tekrar trafiğe çıkması mümkündür.

Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkarma Prosedürü

Önemli Not: Çekme belgeli araçlar trafiğe kendi kendine çıkamaz. Muayene ve işlemler için çekici yardımıyla taşınması gerekir.

Gerekli Belgeler:

  • Muayene randevusu belgesi
  • Zorunlu trafik sigortası poliçesi
  • Egzoz emisyon ölçüm belgesi
  • Araç Tespit Raporu (TÜVTÜRK’ten alınır)
  • Plaka Basım Talep Belgesi (Noterden alınır)
  • Ruhsat
  • Gerekli harç ve vergilerin ödendiğine dair makbuzlar

Adımlar:

1. Muayene:

  • Araç öncelikle TÜVTÜRK‘te muayeneden geçmelidir.
  • Muayene randevusu için Trafik Tescil Şubesi’ne başvurarak Ek 33/A Belgesi almanız gerekir. Bu belge ile aracınızı 7 gün boyunca trafiğe çıkarabilirsiniz.
  • Muayenede kusursuz bulunan araçlara Araç Tespit Raporu verilir.
  • Kusurlu bulunan araçlar, belirtilen kusurların 1 hafta içerisinde giderilerek tekrar muayene ettirilmelidir.

2. Zorunlu Trafik Sigortası ve Egzoz Emisyon Ölçümü:

  • Muayeneye girmeden önce aracın zorunlu trafik sigortası poliçesi yenilenmiş ve egzoz emisyon ölçümü yaptırılmış olmalıdır.

3. Noter İşlemleri:

  • Araç Tespit Raporu ile birlikte notere giderek geçici araç tescili için talepte bulunulur.
  • Noterden Plaka Basım Talep Belgesi teslim alınır.

4. Plaka Çıkarma:

  • Plaka Basım Talep Belgesi ile birlikte Şoförler Odasına giderek plaka çıkarılır.

5. Vergi Dairesi İşlemleri:

  • Aracın trafiğe çıkarıldığını bildirmek ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemek için herhangi bir vergi dairesine başvurulur.

6. Çekme Belgesinin Kaldırılması:

  • Bütün işlemler tamamlandıktan sonra İl Trafik Tescil Şubesi’ne başvurularak çekme belgesi kaldırılır.

Notlar:

  • Bu işlemler sırasında herhangi bir ek belge talep edilebilir. Güncel bilgiler için İl Trafik Tescil Şubesi’ne danışmanız tavsiye edilir.
  • İşlemleri kendiniz yapamayacağınız durumlarda yetkili bir vekil aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz.
  • Yukarıdaki adımlar genel bir bilgi verme amaçlıdır. Detaylı bilgi için ilgili kurumlara danışmanız önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Hurda Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar

Çekme Belgesi Alma

Araçları trafikten çekmek için gereken belgeye çekme belgesi adı verilir. Bu belgeyi alarak bir aracın vergi ve benzeri maliyetlerden muaf olması sağlanabilir. Ancak bu durumda araç trafiğe çıkamaz. Yani araç trafikten çekilmiş olur. Daha sonra yeniden aracı trafiğe çıkarmak amacıyla çeşitli prosedürleri yerine getirmek ve resmi işlemleri tamamlamak gerekir. Böylece aracın trafik için uygun olduğu ispatlanır ve yeniden kullanılabilir. Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar sorusu da cevap bulmuş olacaktır.

Çekme belgesi alınacak araç için ilk olarak plaka sökme işlemi yapılmalıdır. Daha sonra ise eğer aracın herhangi bir borcu varsa bunların ödenmesi gerekir. Yani araç üzerinde bir borç ya da yükümlülük bulunmaması şartı aranır. Borcu ya da herhangi bir yükümlülüğü bulunan araçlar için çekme belgesi alınamıyor. Bundan sonra ise Notere giderek çekme işlemlerini tamamlamaya geçilir. Notere giderken ruhsat ve plaka da yanınızda olmalıdır. Aracın trafikten çekilmesini sağlayan belge bu şekilde alınır. Tekrar trafiğe sokmak için yeniden işlem yapmak ve gerekli masrafları ödemek gerekir. Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar ve sonrasında neler yapılması gerekir bu detayların öğrenilerek işlem yapılması daha sağlıklı sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

Çekme Belgeli Araçları Trafiğe Çıkarmak İçin Gerekli Olan İşlemler

Çekme belgeli bir aracın trafiğe çıkarılması için ilk olarak trafik sigortasının yaptırılmasına ihtiyaç duyulur. Bundan sonra ise aracın muayeneden geçmesi gerekir. Muayene kapsamında trafiğe çıkmaya engel olacak bir sorun olmadığı belirlenir. Muayene işleminden sonra ise Notere giderek araç tescil belgesini sunmak gerekiyor. Tescil belgesiyle birlikte Notere gittikten sonra kayıt işlemleri tamamlanır. Daha sonra ise araçların trafiğe çıkması sağlanır. Çekme belgesi bulunan bir aracı trafiğe çıkarmak için yapılması gereken işlemler bunlardır. Araç muayene ücretleri ve diğer masraflar, ne tür bir araç için işlem yapılacağına göre değişkenlik gösterebilir. İşlemlerin eksiksiz bir şekilde yapılması ve aracın yeniden trafiğe çıkabilmesi için bütün işlemlerin doğru yapılması gerekir. Bu sayede de araç trafiğe yeniden çıkabilir.

yeniumitforklift.com