Manlift nedir? : İnsan asansörleri olarak da bilinen personel asansörleri maksimum 15 metre çalışma yüksekliğine ve maksimum 250 kg yük taşıma kapasitesine sahiptir. Manlifti iş ihtiyaçlarınıza göre hafif makaslı, makaslı, dikey ve mafsallı olarak tercih edebilirsiniz.
Zeminden yüksek olan cephe temizliğinden depo yüklerinin taşınmasına kadar pek çok farklı alanda kullanılabilen yüksek iş platformları, yapıları gereği dikkatli ve dikkatli kullanılması gereken araçlardır. Yerçekimine meydan okuyan manlifti kullanırken tehlike riskini en aza indirmek hayati önem taşır. Bu nedenle yolcu asansörü işletmecilerinin manlift operatör belgesi gerekmektedir. Yazımızda Manlift Nedir Ne İşe Yarar sorusunun cevabını aşağıda detaylıca inceleyebilirsiniz.
Manlift Türü İş Makinesi ne İşe Yarar?
Personelinizin ulaşılması zor yerlere güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlayan kişisel havai çalışma platformları, işlerinizi güvenle yapmanızı sağlar ve işinizi kolaylaştırır. Platform türlerinden biraz sonra bahsedeceğiz ama önce kullanımlarından ve ne yaptıklarından bahsedelim. Personel kaldırma platformları yapılacak işin çeşidine göre ayrılmaktadır. İç mekanlarda çalışırken akülü platformlar kullanılır ve engebeli alanlar için genellikle dizel makaslı platformlar kullanılır. Peki neden bu her yerde bulunan kişisel yükseltici platformlar, avantajları nelerdir? Bunları birkaç maddede özetleyelim.
- Malzemelerin sökme, takma ve montaj işlerinde kullanılır.
- Aynı anda daha uzun mesafelere ve yüksekliklere ulaşmak tercih edilir.
- İşinizi yapmanıza engel olan bir noktayı aşmak veya varmak…
- Kapalıyken dahi yüksek bir yerde güvenle çalışmak için kullanılır.
- Dış cephe temizliğinde, örneğin çok katlı meydanların dış cam temizliğinde kullanılır.
- İnşaat, bina temizliği ve benzeri işlerde kolaylık sağladığı gibi çevre amaçlı da kullanılmaktadır. Örneğin personel kaldırma platformunu kullanarak ağaç keserken destek alınabilir.
- Sadece bina temizliğinde değil, binayı boyamak veya çatıları onarmak için de kullanılabilir.
- İnsan asansörleri sadece bir iş alanında değil birçok alanda kullanılan ve bu özellikleri ile her iş alanında tercih edilen çok amaçlı makinelerdir.
Manlift operatör sertifikası zorunlu mu?
Ppersonel ve yük yükseltici operatörlük belgesi “Manlift” yani insan taşıma aracı kullanan kişilere bu araçları kullanırken belge almaları gerekip gerekmediği defalarca sorulmaktadır. Yolcu asansörlerini kullanan çalışanların kanunen sürücü belgesi almaları zorunludur. Kişisel yük taşıma ekipmanları iş makinası olarak tanımlandığından, iş makinalarını işleten çalışanlarınız operatör belgelendirme şartına tabidir. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun be makine üzerinde çıkarmış olduğu “personel ve yük yükseltici operatörlük belgesi” müfredatına göre bu makine resmi olarak operatör tarafınca kullanılabilir.
- İlginizi Çekebilir: SRC 5 Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?
Sertifika almak için gerekli olan evraklar
- 2 adet biyometrik resim,
- 1 adet kimlik forokopiniz,
- 1 adet sabıka kaydı,
- 1 adet sağlık raporu,
- 1 adet en az ilk okulu mezuniyet belgeniz gerekmektedir.
Manlift Operatörünün görevleri nelerdir?
Operatör, işletme ruhsatına/ruhsatına sahip olma zorunluluğunun yanı sıra, insan asansörü kullanım kılavuzundaki güvenlik talimatlarına da kesinlikle uymak zorundadır.
- Ana görevler:
- İş güvenliği önlemlerinin alınması
- İşin yapıldığı katın kontrolü
- Günlük kontrol
- Periyodik bakım süresi kaydı
Manlift İş Makinesi Operatörlük Belgesini Nereden Alabilirim?
Yolcu asansörü sertifikaları/ruhsatları sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı lisanslı özel iş makinaları kurslarından alınabilir. Eğitim sonunda kurslarda test edilen operatör adayları başarılı olmaları halinde 40-45 gün içerisinde sertifikalarını alabilmektedir. Operatör, belgeyi lisansı altında işletmelidir; Aksi halde araç trafiğine açık yolda çalışamaz.
Manlift operatörlerine tavsiyeler
• Kullanacağınız personel asansörü (manlifti) modelinin yapılacak işin hacmine, taşınacak yükün kapasitesine ve istenilen yüksekliğe göre seçildiğinden emin olunuz.
• Bu makineleri kullanmaya başlamadan önce, daha önce farklı makinelerle deneyiminiz olsa bile, kullanım kılavuzunda verilen güvenlik kurallarını ve çalıştırma talimatlarını okuyun, anlayın ve kesinlikle uygulayın.
• Kullanım kılavuzunu makinenin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edin ve her zaman yanınızda bulundurun.
• Makinenin kendisi, çevresi ve toprak altı ile çalışırken güvenlik talimatlarına mutlaka uyulmalıdır.
• Makineyi performans sınırları içinde kullanın.
• Hizmet ömrünü uzatmak için düzenli bakımı geciktirmeyin.
• Manlift türü makinelerini kullanırken herhangi bir sorunuz veya sorununuz olursa mutlaka şeflerinize ya da yetkililerinize haber verin.
Manlift çeşitleri nelerdir?
Manlift kaldırıcılar birkaç gruba ayrılır. Aralarında en fazla tercih edilenleri;
- Sepetli manlift,
- Ahtapot manlift,
- Mafsallı manlift,
- Makaslı manlift,
- Örümcek manlift,
- Teleskopik manlifttir..
Elbette dikey, paletli, elektrikli, dar şasi ve geniş şasi gibi daha birçok çeşidi vardır. En bilinenlerinden biri de yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kısaca makaslı platform olarak adlandırılan makaslı platformdur.
- İlginizi Çekebilir: Araç Bakımı Kaç Binde Yapılır?
1 – Makaslı platformlar
Motorların akülü ve telli olmak üzere iki çeşidi vardır ancak dar şaseli, geniş şaseli, mini makaslı veya kendinden tahrikli versiyonları da vardır. Makaslı platformlar dikey platformlardır. Maksimum irtifada görev yaparlar ve ileri ve geri manevraları vardır.
2 – Teleskopik platformlar
Dizel motorlu insan asansörlerinden biridir. Doğrudan yatay ve boylamasına kaldırılabilir, güvenli bir çalışma ortamı sağlar. Platform olarak mafsallı bir platformun özelliklerini andırıyor ve benzer detaylara sahip ancak elbette farklılıklar var.
3 – Sepetli platformlar
Üzerinde sepet bulunan platformlardır. Pikap veya benzeri araçlara monte edilir. Bu nedenle sepet platformları olarak adlandırılırlar. Hızlı bir ulaşım şeklidir.
Personel kaldırma platformları yani yolcu asansörleri; Kullanım alanlarına, fonksiyonlarına ve teknik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.
Yazımızda manlift nedir ve manlift ne işe yarar sorularına cevap verdik. Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle…