Yaya Geçidi Kuralları

srcbelgesi.com

YAYA GEÇİDİ NEDİR?: Taşıt yolunda, yayaların güvenli geçebilmelerini sağlamak üzere, trafik işaretleri ile belirlenmiş alandır.

Yaya geçidi çizgi ile belirlenen alanda, trafik ışıklarına da yayanın dikkat etmesi ile yayalara kolaylık sağlayan kullanım alanıdır. Bu alanda yayalarımız trafiğin yoğunluğu olsa bile kendilerine öncelik verildiğinde trafik ışıkları noktasında büyük bir kolaylık sağlar.

Ama bazen yine de temkinli olmak gerekir. Hem yaya hem sürücü olarak dikkatli davranmalıyız. Sürücü ya da yaya kural ihlali yaparak sürücünün ise o yol mesela yaya hızla geçmek istiyor. Bu durumda kaza kaçınılmaz olacaktır. Yayalar için de aynı trafik ışıklarına dikkat etmeden acele ediyorlar. O an o hız ile yaya var ise birbirlerinin haklarını ihlal ediyorlar. Karşılık esası güderek, haklarımızı ihlal etmeden kurallara dikkat edelim.

Yaya Geçidi Çeşitleri

Yaya geçitleri ikiye ayrılır.

  1. Sinyalizasyonlu Yaya Geçitleri,
  2. Sinyalizasyonsuz Yaya Geçitleri.

Bunlar sinyalizasyonlu ve sinyalizasyonsuz yaya geçitleri olarak adlandırılır. Sinyalizasyonlu geçitlerde yayaların ve sürücülerin yolu ne zaman kullanacağını dair kullanılan ışıklandırmalar mevcuttur. Sinyalizasyonsuz geçitlerde ise geçiş önceliği daima yayalarındır. Burada yaya geçide adım attıysa sürücü ona yol vermekle yükümlüdür.

Araç sürücülerinin geçit üzerinde yaya olsun veya olmasın her zaman daha dikkatli davranmaları gerekmektedir. Yaya geçitlerinin bulunduğu bazı yerlerde ise trafik polisleri bulunabilmektedir. Trafik polisi bulunan yaya geçitlerinde ise trafik polisinin talimatlarına uygun hareket edilmesi gerekir. Taşıt yollarında geçiş üstünlüğü taşıtlara ait iken  yaya geçidi sürücülerin hızlarını azaltmalarını ve kurallara uygun olarak geçen yayalara ilk geçiş hakkının verildiği yerdir.

Yaya Giremez Levhası Özellikleri

Yaya Giremez Levhası TT 12

Yaya Giremez Levhası TT 12

Yaya giremez levhası anlamı yayaların bu alanlara girmesinin yasak olduğu alanlarda kullanılır. Isıya ve çok soğuklara karşı dayanıklıdır. Böylelikle uzun süreli kullanım sağlanabilir. Gece parlayarak yayalar tarafından rahat görülmesi sağlanır. Can ve mal kaybına sebep olacak kazaların önlenmesinde oldukça etkilidir. Farklı boyutlarda ve şekillerde hazırlanmaktadır. Kullanılacağı alanlarda sık sık ve uygun boyutlarda omega direklerine vidalanarak  kullanılır.

Yayaya Yol Vermemenin Cezası Ne Kadar?

Sürücüler yaya geçidinden karşıdan karşıya geçmekte olan yayalara yol vermekle yükümlüdür. Yaya geçidinden geçecek olan yayalara yol vermemek kural ihlali olup cezai yaptırımı ise 860 TL. dir.

YAYA GEÇİTLERİNDE GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI

Trafikte bir yaya olarak öncelikle şunu unutmamalısınız: Bir kaza durumunda, bir araçla kıyaslandığında sizin zarar görme riskiniz çok daha yüksektir. Bu yüzden, yayalar için ayrılan yollarda ve geçitlerde kurallara uymak, hem kendinizin hem de diğer yol kullanıcılarının güvenliği için son derece önemlidir.

Yaya geçitleri, ışıklı veya çizgilerle belirlenmiş geçitler olarak iki temel kategoriye ayrılabilir. Bu iki geçit türü için de farklı kurallar geçerli olabilir, ancak her iki durumda da temel amaç yayaların güvenli bir şekilde karşıya geçmesini sağlamaktır.

  • Yaya geçitlerinde öncelik sizin olsa da, araçların hızına ve durup duramayacaklarına dikkat ederek hareket edin.
  • Trafik ışıklarının olduğu geçitlerde, yeşil ışık yanmadan geçmemek güvenliğiniz için kritiktir.
  • Çizgilerle belirlenmiş geçitlerde ise önce sola, sonra sağa bakarak trafiği kontrol edin ve araçların durduğundan emin olun.

İlginizi Çekebilir:

Twitter Adresimiz: https://twitter.com/trafikkrallari

yeniumitforklift.com